De cholesterol mythe: een ziekmakende leugen

Heb je jezelf al eens afgevraagd hoe het mogelijk is dat onze maatschappij te midden van overvloedig voedsel, hypermoderne ziekenhuizen, gespecialiseerde artsen en veel zorgend personeel, tegenwoordig zieker is dan ooit tevoren?

In mijn persoonlijke zoektocht naar gezondheid, heb ik me in deze vraag vastgebeten én heel duidelijke antwoorden ontdekt!

Het verhaal van de cholesterol mythe is er één dat weinigen kennen, maar invloed heeft op iedereen.

Het verhaal vertelt hoe een gezonde wereldbevolking ziek werd. Het is doordrongen met genoeg hoogmoed, bedrog en corruptie om er een spannende film van te maken. Een film waarvan ik hoop dat deze toch nog een positieve wending krijgt.

Hoe dan ook, in elk opzicht, is dit verhaal ziekmakend.

Maar wie het kent, kan er waardevolle conclusies uit trekken!

wat is er aan de hand in dieetland?

Dat voeding een invloed heeft op onze gezondheid, daarvan zijn de meeste mensen zich wel bewust. Maar laten we eerlijk zijn… het voedingsadvies dat we krijgen, lijkt werkelijk alle kanten op te gaan. Begrijp jij het nog?

De éne zegt: ‘Eet veel gezonde granen voor energie!’ Terwijl de andere beweert dat granen slecht voor je zijn. ‘Van vet word je dik en ziek’ zegt de een. ‘Van vet word je slank en gezond’ zegt een andere. ‘Eet boter!’ ‘Nee, dat is slecht voor je cholesterol, eet margarine!’ Mogen we nu wel of geen rood vlees eten? Durf jij nog een spiegeleitje met spek als ontbijt? 'Eet vegan', 'eet keto', 'eet paleo', 'eet 6 keer per dag', 'eet niet'…. Je zou er een punthoofd van krijgen!

Annick-Scholliers-Voluit-Keto-Voedingsadvies-is-verwarrend

Dat we het nog steeds niet bij het rechte eind hebben, is wel duidelijk als we de wereldkaarten voor obesitas bekijken.

Annick-Scholliers-VOluit-Keto-wereldkaart-obesitas-1975-cholesterol
Annick-Scholliers-VOluit-Keto-wereldkaart-obesitas-2014-cholesterol

De wereldkaart van 1975 laat zien dat een groot deel van de wereld te maken heeft met zo’n 5 tot 15% obesitas.

Maar de kaart van 2014 laat een alarmerende stijging zien. De wereldkaart kleurt bloedrood! Het grootste deel van de wereld kampt nu met 20 tot meer dan 30% obesitas! (1)

En nu, bijna 10 jaar later, heeft deze trend zich sterk doorgezet.

Maar ook andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten, Diabetes Type 2, dementie, kanker ... nemen zorgwekkend toe!

De vraag dringt zich op: ‘Wat is hier aan de hand?’

Een verhelderend perspectief

Je zou dit fenomeen op twee verschillende manieren kunnen gaan bestuderen. Enerzijds op microscopisch niveau door de biochemie van de cellen te doorgronden om daar in te grijpen. Op deze manier kunnen antwoorden en oplossingen gevonden worden voor dit grote probleem.

Anderzijds, kan je ook het grote plaatje gaan bekijken. En dat biedt een heel verhelderend perspectief!

Laten we beginnen bij het begin…

Het grote plaatje

Annick-Scholliers-Voluit-Keto-Evolutie-van-de-mens-cholesterol-mythe

Toen wij, mensen, gehuld in dierenhuiden deze mooie ongerepte blauwe planeet bewandelden en in perfecte harmonie leefden met de natuur, waren we groot, sterk en slank. Als jager-verzamelaar aten we voornamelijk dierlijk voedsel en vulden dat aan met planten, zaden en bessen in de seizoenen waarin die beschikbaar waren. De mens was op het toppunt van zijn gezondheid voor honderdduizenden jaren.

Zo’n 10.000 jaar geleden zijn we aan landbouw gaan doen en zijn we meer plantaardig voedsel gaan eten omdat we dan in nederzettingen konden gaan leven. Volgens archeologische vondsten is onze gezondheid door het eten van granen lichtjes achteruit gegaan. Onze schedels werden daardoor terug kleiner en onze tanden kregen minder plaats:  vele moderne mensen hebben scheve tanden en te weinig ruimte voor hun wijsheidstanden.

Maar die overgang naar de landbouw is geen verklaring voor de sterke shift die we sinds 50 jaar zien gebeuren.

De drastische stijging in chronische aandoeningen hebben we aan iets anders te danken.

angst voor hartaanvallen neemt toe

Die shift is ingezet in 1955, op de dag dat President Eisenhower van de V.S. een hartaanval krijgt.

Amerika is in shock!

Want na de tweede wereldoorlog, zijn er veel meer mensen die sterven aan een hartaanval en niemand weet wat de oorzaak is.

Nu ook hun eigen President het slachtoffer is geworden, zit de schrik er diep in.

Annick-Scholliers-Voluit-Keto-Ike-has-a-heart-attack

Ancel Keys

In de commotie van dit hele gebeuren neemt een bekend onderzoeker, Ancel Keys, het heft in handen. Hij beweert namelijk het antwoord te kennen. Hij had recent de sterfte door hartaanvallen bestudeerd in 6 verschillende landen. In die studie toonde hij aan dat vet in de voeding aanleiding gaf tot hoge cholesterol en zo een hartaanval kon veroorzaken. Zijn stelling werd de 'diet - heart hypothese' genoemd.

Annick-Scholliers-Voluit-Keto-Ancel-Keys-diet-heart-cholesterol-hypothesis

Maar… niet iedereen ging mee in dit verhaal. Er kwam vanuit de wetenschappelijke hoek enorm veel weerstand. Bovendien bestonden er al verschillende studies die het tegengestelde aantoonden van wat Keys beweerde.

Op de koop toe bleek zijn befaamde studie een vervalst beeld te geven! In feite waren er data van 22 landen beschikbaar, maar had Keys alleen die 6 landen gerapporteerd die netjes binnen zijn hypothese pastten. De data van de andere landen – waar geen verband kon aangetoond worden – werden gewoon genegeerd.

Heel slechte wetenschap dus…

Keys zette zijn onderzoek verder, samen met bevriende wetenschappers, en besloot ook in een volgende studie (2) op gelijkaardige manier dat verzadigd vet en cholesterol de schuldigen waren voor de hartaanvallen.

In een ideale wereld zou deze slechte wetenschap ‘einde carriere’ betekend hebben voor Keys.

Maar door belangenvermenging van grote bedrijven en corruptie in belangrijke organisaties en politieke kringen, slaagde deze man erin om zijn hypothese door te drukken!

VERVALSTE WETENSCHAP WON HET VAN DE WAARHEID!

de vetfobie is geboren

Met deze woorden bracht Keys de boodschap over aan de bevolking:

"We weten nog niet genoeg over dit probleem.

Het slaat toe zonder waarschuwing.

Van de 10 mannen, kunnen we verwachten dat 5 het zullen krijgen.

En we weten niet wie, wanneer of waarom."

Kan je je dat inbeelden?

De angst voor deze nieuwe, dodelijke ziekte die al een tijdje leefde onder de bevolking, was nu compleet. En toen Keys het verzadigd vet en cholesterol als schuldige aanwees, was de vetfobie geboren!

Tot dan hadden mensen steeds hun gezond verstand gebruikt om hun magen te vullen. Maar onder invloed van deze hoogmoedige Ancel Keys werden voor het eerst voedingsrichtlijnen uitgegeven. Ken je deze nog?

Annick-Scholliers-Voluit-Keto-voedingsdriehoek

Juist... de voedingsdriehoek!

Hij kwam eerst uit in de VS in 1977 en werd later klakkeloos overgenomen door de rest van de wereld.

de voedingsdriehoek veranderde alles

de voedingsdriehoek veranderde alles

De voedingsdriehoek zorgde voor een drastische verandering in onze eetgewoonten. Laten we even vergelijken...

Annick Scholliers - Voluit Keto - voedingsdriehoek - cholesterol -de shift

De mens voor de vetfobie

De voorhistorische mens leefde als jager-verzamelaar en at voornamelijk dierlijke voeding aangevuld met wat planten. Hun voeding was rijk aan voedingsstoffen en bevatte vooral veel vet. Door al dat vet is ons brein heel goed ontwikkeld en is de mens het intelligente wezen geworden dat hij nu is. Deze natuurlijke voeding bevatte vrij weinig koolhydraten, maar als hij eens een keertje bessen of honing vond die meer koolhydraten bevatten, in zomer/herfst, dan zorgde het beloningssysteem in het brein, de dopamine, dat hij daar zoveel mogelijk van ging eten. Want die suikers zorgden ervoor dat hij een goed vetlaagje kon opbouwen, wat hem een grotere overlevingskans gaf in de komende winter.

De mens na de vetfobie

Maar toen kwam de voedingsdriehoek.

Voor de voedingsindustrie is deze ommekeer big business. Want nu we uit angst voor verzadigd vet minder dierlijke voeding eten, moet dit vervangen worden door meer plantaardige voeding. En dan bedoel ik niet groenten en fruit. Nee. We zijn massaal meer granen gaan eten, die sterk industrieel bewerkt moeten worden om ze te kùnnen eten. Maar weet je nog van 10.000 jaar geleden? Die granen bleken toen al niet zo goed te zijn voor de mens.

De dierlijke vetten werden vervangen door plantaardige olie en margarine, evenzeer het resultaat van sterke raffinage. Want uit bijvoorbeeld zonnebloempitjes olie halen, blijkt niet zo simpel te zijn. Dat productieproces levert een mix op van vetten en toxische stoffen die ontstekingen in het lichaam stimuleren. Die oliën zien er mooi, goudgeel uit en krijgen de naam ‘gezond’ te zijn voor hart en bloedvaten, maar dat zijn ze allerminst. Ze horen niet thuis in een menselijk lichaam.

Deze bewerkte voeding is ook arm aan nutriënten door de manier waarop ze gegroeid en bewerkt wordt en is – uiteraard – arm aan vet en cholesterol: die stoffen die voor elke cel in ons lichaam noodzakelijk zijn.

Onvermijdelijk komen er op deze manier veel meer koolhydraten op ons bord terecht. En herinner je, dat dopamine-beloningssysteem… dat zorgt nog steeds dat we daar zoveel mogelijk van eten ‘om de winter te overleven’. Dat systeem heeft nog steeds geen update gehad en daar maakt de voedingsindustrie handig gebruik van! Vandaar dat ze overal suikers in verstoppen.

 

DE ANGST VOOR VERZADIGD VET EN CHOLESTEROL maakt ons ziek

Dus kort samengevat: na miljoenen jaren evolutie hebben wij een lichaam dat houdt van natuurlijke voeding, rijk aan vet en arm aan koolhydraten. Maar de laatste 50 jaar krijgt dat lichaam bewerkte, deels toxische voeding, arm aan cholesterol en vet maar rijk aan koolhydraten. Net het omgekeerde dus. En daar dragen wij nu de gevolgen van.

ancel keys- cholesterol-verzadigd-vet

Ancel Keys leefde zijn hele carrière om zijn hypothese te bewijzen, maar is daar nooit in geslaagd. Dat heeft hij uiteindelijk ook toegegeven.

Het spijtige is, dat zijn nalatenschap hardnekkig blijft overleven.

De voedingsdriehoek bepaalt nu nog steeds wereldwijd wat er moet gegeten worden van de kinderopvang tot het rusthuis.

De angst voor cholesterol bepaalt ook nog steeds de medische aanpak van hart- en vaatziekten.

DE VETFOBIE IS IN IEDERS ONDERBEWUSTZIJN GEPROGRAMMEERD.

DAAROM WORDEN WE ZIEK.

TERUG NAAR DE BASIS

Gelukkig is ons lichaam zeer intelligent en herstelt het zich snel als je de juiste voeding eet. Terugkeren naar wat ons lichaam kent en nodig heeft, herstelt je gezondheid verbazend snel.

Verzadigd vet eten, mèt cholesterol, is daar een onderdeel van. Dat wordt ondertussen reeds door meer dan 30 kwalitatief goede studies bevestigd.

Annick-Scholliers-Voluit-Keto-Evolutie-van-de-mens-go-back

Ik geloof nog steeds dat iedereen die voedingsadvies geeft, dit doet met de allerbeste intentie. Maar spijtig genoeg ziet niet iedereen het grote plaatje.

Daardoor blijft het advies verwarrend.

Recent is er bijvoorbeeld een studie uitgekomen die zegt dat je van rood vlees meer kans krijgt op diabetes. Maar denk even na… hoe kan je suikerziekte krijgen van iets waar geen suiker inzit? En hoe kan een voedingsmiddel dat we al miljoenen jaren eten verantwoordelijk zijn voor een moderne ziekte?…

Follow the money!

en ike?

Dit hele verhaal begon bij President Eisenhower, weet je nog? Hij heeft die hartaanval gelukkig wel overleefd. De echte oorzaak is hoogst onwaarschijnlijk zijn verzadigd vet consumptie geweest. Wat dan wel? Misschien had hij zijn hartaanval te danken aan het feit dat hij wel eens graag een cigaretje rookte? Zo’n 4 pakjes per dag!

 

ike-eisenhower-smoking

Geen idee hoe jouw gezondheid naar een hoger level te krijgen?

Zit je na het lezen van deze blog met vragen over je eigen voedingspatroon of je gezondheid?

Blijf dan niet bij de pakken zitten en boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek in!

Wie is Annick?

Een inspirerende en gepassioneerde expert in voeding, mindset en gezondheid

Dankzij haar uitgebreide achtergrond in biochemische en orthomoleculaire voedingswetenschappen, is Annick de geschikte persoon om :

  • Je stap voor stap te begeleiden in het aanpakken van je lichamelijke klachten
  • Je de juiste kennis mee te geven om je lichaam te leren begrijpen en een gezond leven te leiden.

Door haar persoonlijke ervaringen met eetstoornissen, begrijpt Annick als geen ander de uitdagingen waarmee jij te maken hebt bij het veranderen van je leefstijl.
Met haar uitgebreide opleiding in mindset en coaching helpt ze jou om:

  • Je eigen manier van denken te leren begrijpen
  • Een positieve mindset te creëren
  • Ongeacht de omstandigheden te blijven kiezen voor gezonde voeding

Annick gaat samen met jou voor echte transformatie van je lichaam en je geest, zodat jij weer VOLUIT kan leven.

 Referenties

(1) The Lancet, 2016, Trends in adult BMI in 200 countries from 1975 to 2014

(2) Keys A. Coronary heart disease in seven countries Summary. Circulation 1970;41(I-186-I-195) doi: 10.1161/01.CIR.41.4S1.I-186 [published Online First: Epub Date]|.

(3) The Big Fat Surprise - Nina Teicholz

(4) https://www.zoeharcombe.com/2017/02/keys-six-countries-graph/