De transformerende kracht van Dankbaarheid

In een wereld die tjokvol angst zit, weegt stress loodzwaar op onze schouders. Maar er bestaat iets dat het gevoel van angst snel kan doen omslaan naar een gevoel van rust en waardering. Iets dat je perceptie in een mum van tijd omkeert en je weer energie geeft om de dag verder te zetten. Dankbaarheid!

Stress vroeger en nu

Stress. Het is dè plaag waar vele mensen mee kampen in onze hectische maatschappij. Wekelijks hoor je wel iets op het nieuws over lange wachtlijsten bij psychologen en stijgende cijfers van burn-out. Ook artsen moeten dikwijls concluderen dat stress de oorzaak is van vele lichamelijke klachten. Stress weegt dus zwaar op onze maatschappij.

acute stress - als een tijger je achterna zit

Eeuwen geleden was stress voornamelijk een overlevingsmechanisme. Een levensreddende supersnelle lichamelijke respons die je paraat maakte om te ontsnappen aan de tijger die je probeerde op te eten. Een acute, efficiënte boost die na de feiten gewoon weer verdween, zodat je kon doorgaan met je leven.

Maar tegenwoordig ligt het anders. Stress is meestal niet meer acuut. 70% van de mensen leeft voor 70% van de tijd in stress. De ‘tijgers’ van deze tijd zijn deadlines, stijgende rekeningen, relatieproblemen, informatie-overload, social media en prestatiedruk. Het soort tijgers dat je voortdurend besluipt en in je nek ademt. Deze moderne tijgers zijn geen direct gevaar, maar ze zorgen voor de perceptie van gevaar die weken, maanden of langer kan aanhouden. En dat is nefast voor de mentale en lichamelijke gezondheid.

chronische stress

Negatieve gedachten maken je ziek

Bij elke ervaring of gedachte, wordt er een stofje aangemaakt in je brein; een neurotransmitter. Die stof zet op zijn beurt een biochemische respons in gang die uiteindelijk een gevoel of emotie teweegbrengt in je lichaam.

Hebben we een leuke ervaring met aangename gedachten, dan maakt je brein specifieke stofjes aan die je een heel aangenaam gevoel geven in je lichaam: je zou ze ‘feelgood hormonen’ kunnen noemen. Weet je nog hoe je je voelde toen je voor het eerste verliefd werd? Het deed je hart sneller slaan, deed je wangen gloeien, gaf kriebels in je buik en deed je spontaan lachen.

Bij onaangename ervaringen worden andere stofjes gemaakt: stresshormonen. Een telefoontje met slecht nieuws kan ervoor zorgen dat je gezicht helemaal wit wordt, je hart gaat bonken, het zweet uitbreekt en je een akelig gevoel krijgt in je buik.

gedachten worden vertaald naar emoties en sensaties in je lichaam

Gedachten worden dus vertaald naar sensaties of gevoelens die in je lichaam kunnen gevoeld worden.

Zowel echte tijgers (acute stress) als moderne tijgers (chronische stress) kunnen op deze manier een stressrespons veroorzaken. De stresshormonen adrenaline en cortisol gieren dan door je bloed en zetten je op ‘scherp’ om de situatie te overleven. Je lichaam komt in overdrive.

Moderne tijgers, het type dat langdurig in je hoofd kruipt, putten je dan helemaal uit. Bovendien zijn de stresshormonen op lange termijn schadelijk voor je spijsverteringsstelsel, je immuniteit, je bloedvaten en je brein. Langdurige stress stimuleert zelfs insulineresistentie, de onderliggende oorzaak van vele chronische aandoeningen. Stress maakt je dus ziek!

Positieve gedachten maken je weer beter

Maar… Als je gedachten je kunnen ziek maken, kunnen ze je ook weer genezen!

Je hebt namelijk de macht om je gedachten te kiezen. Dit is waar het concept ‘mindset’ om de hoek komt kijken: bewust kiezen om enkel constructieve gedachten toe te laten door je perceptie over een bepaalde situatie te veranderen.

Maar toegegeven… een positieve mindset ontwikkelen, doe je niet overnacht. Het is een proces van persoonlijke ontwikkeling.

Bij iemand die veel piekert en lange tijd gevangen zat in een spiraal van negatieve gedachten, is de mind geconditioneerd om negatieve gedachten op te werpen in eender welke situatie. Negatief denken is dan een gewoonte geworden en dikwijls heb je dat zelf niet eens door.

Uit je hoofd komen en terug connecteren met je hart is dan de remedie tegen piekeren en stressen.

dankbaarheid als krachtig medicijn

Eén van de meest effectieve manieren om uit je hoofd te komen en het piekeren te stoppen, is het uitoefenen van dankbaarheid. Dankbaarheid is een diep gevoel van waardering en erkenning voor de goede en mooie aspecten van je leven. Je kan dankbaar zijn voor bepaalde mensen, ervaringen, kansen, geschenken en bezittingen.

dankbaarheid voor mentaal en sociaal welzijn

Dankbaarheid beoefenen, verschuift de focus van dingen die je angstig maken naar dingen die je waardeert. Je komt uit je hoofd en opent je hart. Het versterkt positieve gevoelens over dingen die we eerder misschien nog vanzelfsprekend vonden of zelfs al vergeten waren.

Het blokkeert negatieve emoties en gedachten waardoor depressie en angst sterk verminderen. Waar dankbaarheid is, kan angst niet zijn.

Het versterkt je zelfbeeld en maakt ons veerkrachtiger in uitdagende situaties.

Het versterkt de banden tussen mensen omdat dankbaarheid uitdrukken net zo fijn is als dankbaarheid ontvangen.

Het is gratis en kan altijd en overal toegepast worden.

dankbaarheid voor je gezondheid

Dankbaarheid kan zelfs genezend werken. Dr Joe Dispenza deed met zijn team een onderzoek bij 117 mensen die 2 tot 3 keer per dag een dankbaarheidsoefening deden gedurende 14 dagen. Ze rapporteerden deze bevindingen:

  • Immuniteit verbeterde met 50%
  • Lagere bloeddruk
  • Minder depressie
  • Minder pijn
  • Meer energie
  • Betere slaap

Al deze effecten geven je bovendien ook nog eens zin om meer te bewegen en gezonder te eten. Dit heeft een krachtige impact op je levenskwaliteit en je levensvreugde. Wie wil dat niet?

dankbaarheid uitoefenen voor je gezondheid

hoe ga je Aan de slag?

Zelfs kleine veranderingen kunnen al een grote impact hebben! Dit zijn enkele voorbeelden om dankbaarheid te beoefenen.

Schrijf in je dankbaarheidsdagboek

Neem vlak voor het slapen even de tijd om drie dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Grote dingen of kleine dingen. Zelfs al was het een moeilijke dag, je vindt wel iets. Zorg dat je bij het opschrijven die dankbaarheid ook echt voelt, als een warme gloed die door je lichaam of je hart gaat. Doe dit dagelijks en val in slaap met een glimlach op je gezicht!

Je dagboekje bevat na een tijdje een hele collectie hartverwarmende pareltjes. Leuk om achteraf nog eens terug te lezen.

een dankbaarheidsdagboek gebruiken om dankbaarheid te beoefenen

Spreek je dankbaarheid uit tegen iemand die je waardeert.

Dankbaar zijn en het niet vertellen, is als een cadeautje inpakken en het niet afgeven. Wees niet bang om je gevoelens te uiten, want in het delen van dankbaarheid schuilt een krachtige bron van verbinding en geluk.

Reflecteer

Heb je een moeilijke situatie? Reflecteer dan achteraf om na te gaan of je dankbaar kan zijn voor de les die je daaruit leerde. Ja, deze vraagt wel wat oefening…

Doe een dankbaarheidsmeditatie

Gun jezelf een beetje rust om uit je hoofd te komen en je hart te laten openbloeien. Een korte meditatie tilt je helemaal op en geeft frisse energie om de dag verder te zetten. Het verandert je biochemie zodanig dat je het stressniveau voor de komende uren in belangrijke mate doet dalen. De stoffen serotonine, dopamine en oxytocine die je op deze manier opwekt, zorgen voor de genezende effecten van dankbaarheid.

dankbaarheidsmeditatie voor helende effecten

her-programmeer je mind

Door regelmatig dankbaarheid te beoefenen op verschillende manieren, leer je jezelf aan om telkens op zoek te gaan naar positieve dingen in je leven. Op deze manier her-programmeer je je mind en wordt dankbaarheid een nieuwe routine.

Na verloop van tijd lukt het je zelfs om in momenten van stress de focus te verleggen naar het positieve. Op deze manier heeft stress veel minder vat op je gemoed en je gezondheid. Je zal de wereld rondom je anders gaan bekijken en vanzelf gelukkiger worden.

Dankbaarheid is een medicijn. Misschien wel het krachtigste dat er is!

 

 

 

 

Geen idee hoe jouw gezondheid naar een hoger level te krijgen?

Zit je na het lezen van deze blog met vragen over je eigen situatie?

Blijf dan niet bij de pakken zitten en boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek in!

Wie is Annick?

Een inspirerende en gepassioneerde expert in voeding, mindset en gezondheid

Dankzij haar uitgebreide achtergrond in biochemische en orthomoleculaire voedingswetenschappen, is Annick de geschikte persoon om :

  • Je stap voor stap te begeleiden in het aanpakken van je lichamelijke klachten
  • Je de juiste kennis mee te geven om je lichaam te leren begrijpen en een gezond leven te leiden.

Door haar persoonlijke ervaringen met eetstoornissen, begrijpt Annick als geen ander de uitdagingen waarmee jij te maken hebt bij het veranderen van je leefstijl.
Met haar uitgebreide opleiding in mindset en coaching helpt ze jou om:

  • Je eigen manier van denken te leren begrijpen
  • Een positieve mindset te creëren
  • Ongeacht de omstandigheden te blijven kiezen voor gezonde voeding

Annick gaat samen met jou voor echte transformatie van je lichaam en je geest, zodat jij weer VOLUIT kan leven.