Insulineresistentie aanpakken: de sleutel tot een gezond leven!

Zou je het willen weten als er een nieuwe epidemie heerste? Een epidemie die enorm veel mensen raakt en hen meesleurt in een neerwaartse spiraal van gezondheid? Een stille epidemie die de media links laat liggen? Lees dan zeker verder, want ze bestaat. Ik heb het over insulineresistentie.

In de V.S. tonen statistieken aan dat de helft van de volwassen Amerikanen ermee te maken heeft (1). Meer recente studies schatten zelfs dat het wel eens over 88% van de volwassen Amerikanen zou kunnen gaan (2). Maar ook in Europa en elders in de wereld zijn de cijfers onrustwekkend. Helaas zorgt onwetendheid hierover ervoor dat er nog lang geen verbetering in zicht is.

Insulineresistentie is een complex probleem. Maar door de simpele basics in deze blog te lezen, kan jij al te weten komen hoe je uit die trieste statistieken kan blijven en een lang en gezond leven kan leiden.

insuline, de hoofdrolspeler in dit verhaal

insuline, de hoofdrolspeler in dit verhaal

Annick Scholliers - Voluit Keto - Insuline injectie

Insulineresistentie is een grote onbekende, maar insuline kennen de meeste mensen al wel. Je hebt waarschijnlijk al wel gehoord dat mensen met diabetes het hormoon insuline moeten spuiten om hun bloedsuiker te doen dalen. Wel, mensen die geen diabetes hebben, maken dit hormoon gewoon zelf aan in de pancreas.

BLOG Voluit Keto - Annick Scholliers - Insulineresistent

Insuline is een hormoon dat vele functies heeft. Het heeft een invloed op elke cel in je lichaam en het is dus belangrijk voor je gezondheid dat dit hormoon goed werkt. De belangrijkste rol van insuline is het regelen van je energiemetabolisme: de manier waarop je lichaam energie aanmaakt.

Elke cel in je lichaam heeft energie nodig om goed te kunnen functioneren. Die energie kunnen de cellen zelf maken vanuit 2 verschillende energiebronnen: enerzijds glucose, die we uit koolhydraten halen, en anderzijds vet.

IN FEITE WERKT JE ENERGIEMETABOLISME ALS EEN HYBRIDEMOTOR

Annick Scholliers - Voluit Keto - Hybridemotor - Glucoseverbranding

Glucoseverbranding met behulp van insuline

Glucoseverbranding met behulp van insuline

Als je koolhydraten gegeten hebt, wordt de glucose eruit gehaald en opgenomen in je bloedbaan. Dan schakelt je hybridemotor in glucoseverbranding. Insuline heeft hierin de belangrijke taak om die glucose uit je bloedbaan te halen en naar de lichaamscellen te transporteren voor de energieaanmaak.

Annick Scholliers - Voluit Keto - Insuline lock en key nl 1

 

 

De cel heeft insuline nodig om glucose te kunnen opnemen.

Insuline (de sleutel) bindt aan de insulinereceptor (het slot) en opent zo het glucosepoortje in de cel. Dan kan de energie aanmaak starten.

Je lichaam laat niet graag energie verloren gaan. Dus als je een stevige maaltijd hebt gegeten, zal het eventuele overschotten aan glucose opslaan: een klein deel wordt bewaard in je spieren en lever, maar het grootste deel wordt omgevormd tot lichaamsvet. Ook dit is een taak van insuline: het wordt daarom wel eens het VETOPSLAGHORMOON genoemd.

Vetverbranding in afwezigheid van insuline

Eens alle glucose werd verwerkt, schakelt de hybridemotor over op vetverbranding. Hier komt geen insuline bij te pas. Je lichaamsvetten worden dan verbrand tot energie.

Annick Scholliers - Voluit Keto - Hybridemotor - Vetverbranding

IN NORMALE OMSTANDIGHEDEN, WERKT DEZE HYBRIDEMOTOR PERFECT.

Of je nu eet of niet, er is altijd een energiebron ter beschikking en elke cel krijgt ten allen tijde voldoende energie.

JE BENT DAN METABOOL FLEXIBEL, je schakelt moeiteloos tussen glucoseverbranding en vetverbranding.

Maar ... het kan ook grondig fout lopen

Tegenwoordig kunnen we nog amper spreken van ‘normale omstandigheden’ wat voeding betreft. Op 50 jaar tijd is onze voeding drastisch veranderd. Terwijl we tot de jaren ’70 nog voornamelijk versbereide maaltijden aten, eten we nu alsmaar meer uit pakjes, zakjes, dozen, blikjes en brikjes. Wel 80% van wat er in onze supermarkten ligt, is industrieel bewerkte voeding. Handig is het wel, want zo tover je in een mum van tijd een maaltijd op tafel. Maar op langere termijn heeft het nadelige gevolgen voor je gezondheid. En dat zien we nu weerspiegeld in de statistieken van chronische aandoeningen.

Koolhydraatrijke, bewerkte voeding is het probleem

Bewerkte voeding bevat vaak veel geraffineerde koolhydraten, zoals witte bloem en suiker, waarvan je makkelijk teveel eet. Bovendien zijn deze producten niet verzadigend en krijg je snel terug honger. Zo ga je al gauw 5, 6 of meer keer per dag eten om die honger te stillen. Voor je energiemetabolisme is dit een rampscenario. Na elke maaltijd of snack piekt je bloedglucose en moet er veel insuline gemaakt worden om al die glucose te kunnen verwerken. In onze jonge jaren kan het lichaam dit nog wel aan, maar als je dit eetpatroon jarenlang volhoudt, ontstaat er een probleem…

zoveel glucose maakt je cellen insulineresistent

Je cellen willen zichzelf tegen die overmaat aan glucose beschermen door minder insulinereceptoren (slotjes) te maken. De cellen reageren dan minder goed op insuline. Op die manier weigeren ze dan om hun poortjes open te zetten en om glucose binnen te laten. De cellen zijn insulineresistent geworden.

Maar waar moet al die bloedglucose dan naartoe? Juist… naar de vetcellen!

Door insulineresistentie ontstaat er dus een verschuiving in je energiemetabolisme: in plaats van glucose efficiënt te verbranden tot energie, ga je het opslaan als lichaamsvet.

hoe merk je dat?

Je voelt je moe, want je cellen maken minder energie. De kilootjes tikken aan omdat een deel van je voeding rechtstreeks omgezet wordt naar vet.

Jaarlijks komt er zo een kilootje of twee bij, vooral rond je middel. En afslanken is heel moeilijk, het lijkt wel of je al aankomt van naar eten te kijken!

 

Vermoeidheid, honger en gewichtstoename zijn de eerste signalen.

Annick Scholliers - Voluit Keto - Hoe insulineresistentie tot stand komt

een negatieve spiraal!

Nu je insuline niet zo goed meer werkt, probeert je pancreas dat te compenseren door nog meer insuline te maken om de grote toevloed aan glucose te verwerken. En zo kom je in een negatieve spiraal terecht. Meer insuline, meer insulineresistentie, nog meer insuline, nog meer insulineresistentie, …

Je hybridemotor zit nu vast in koolhydraatverbranding, je bent METABOOL STAR

ZOLANG JE KOOLHYDRAATRIJK BLIJFT ETEN, WORDT DE SITUATIE ERGER!

insulineresistentie,
de voorzet van vele chronische aandoeningen

insulineresistentie, de voorzet van vele chronische aandoeningen

Alles in je lichaam is verbonden. En nu die insuline zo uit balans is geduwd, worden ook andere hormonen verstoord. Verhoogde insuline is het eerste dominoblokje dat valt en een hele reeks andere blokjes omverduwt. De gevolgen daarvan kunnen op verschillende manieren tot uiting komen. In onderstaand overzicht worden de aandoeningen weergegeven waarvan wetenschappelijk werd aangetoond dat ze gelinkt zijn aan insulineresistentie.

 

Prof. Dr. Ben Bikman beschrijft in zijn boek ‘Why we get sick’ hoe insulineresistentie wereldwijd voor een epidemie aan chronische aandoeningen zorgt (3). Elk statement dat hij maakt, staaft hij met wetenschappelijk onderzoek. Onderstaand overzicht is gebaseerd op dit boek.

Annick Scholliers - Voluit Keto - Gevolgen van Insulineresistentie - Bikman

Herken je hierin ook vrijwel alle chronische aandoeningen van onze tijd? Insulineresistentie zelf is niet dodelijk. Maar het geeft aanleiding tot verschillende chronische aandoeningen die dat wel kunnen zijn.

Vele mensen krijgen te maken met één of meerdere van deze aandoeningen. Het menselijk leed is enorm. Meestal wordt geprobeerd om de symptomen ervan te bestrijden met medicatie. Maar zolang de oorzaak – insulineresistentie – niet wordt aangepakt, is het dweilen met de kraan open.

waarom heb ik er nog nooit van gehoord?

Misschien vraag je je af… ‘als insulineresistentie aan de basis ligt van zovele chronische aandoeningen, waarom heb ik er dan nog nooit van gehoord?’

In de reguliere geneeskunde wordt je insuline niet gemeten. De focus ligt daar eerder op het behandelen van aandoeningen met medicatie of andere ingrepen. Dit proces van toenemende insulineresistentie met hoge insulineconcentraties in je bloed kan dus ongemerkt zijn gangetje gaan!

Gevolgen van Insulineresistentie - Bikman (2)

Een standaard bloedanalyse bevat wel een nuchtere bloedglucosemeting. Maar die bloedglucose begint pas te stijgen als je lichaam al 10, 20 of 30 jaar worstelt met insulineresistentie. Je pancreas is uitgeput en kan na al die jaren de hoge vraag naar insuline niet meer aan. Dan pas begint je bloedglucose te stijgen. En dan ligt Diabetes Type 2 op de loer...

Met een analyse van insuline, niet van glucose, zou insulineresistentie 10 tot 20 jaar vroeger kunnen worden opgemerkt! Kan je je inbeelden hoeveel menselijk leed én hoeveel kosten dit de gemeenschap zou kunnen besparen?

insulineresistentie aanpakken met keto

insulineresistentie aanpakken met keto

Gelukkig is er ook goed nieuws… want insulineresistentie is omkeerbaar!

Hoewel er nog andere factoren bestaan die insulineresistentie kunnen verergeren, zoals fructose, ongezonde vetten, te weinig beweging, te weinig slaap, roken, stress, voedingsadditieven, pesticiden en petrochemische producten, is het duidelijk dat koolhydraatrijke, bewerkte voeding de voornaamste oorzaak is van insulineresistentie. Het is die constante aanvoer van glucose die het hele proces in gang zet.

Logischerwijze is het beperken van ziekmakende hoeveelheden koolhydraten de enige manier om insulineresistentie te verminderen.

Kwalitatieve studies (4) tonen aan dat een ketogeen dieet de meest efficiënte manier is om insulineresistentie om te keren. Het is een eetpatroon waarbij je je energie niet meer uit koolhydraten maar wel uit gezonde vetten haalt, zodanig dat je energiemetabolisme – je hybridemotor – overschakelt op vetverbranding.

Ondertussen krijgt de glucoseverbranding een tijdje vakantie en kan je pancreas herstellen. Je cellen gaan dan langzaamaan terug meer insulinereceptoren maken en daardoor weer gevoeliger worden voor insuline.

Je lichaam heeft tijd nodig om van insulineresistentie te herstellen. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de ernst van je insulineresistentie. Je doet er dus goed aan om tijdig het tij te keren!

Op deze manier wordt je METABOLE FLEXIBILITEIT weer hersteld, en kan je lichaam weer efficiënt vetten én koolhydraten verwerken. Dat is GEZOND!

 

keto kan je gezondheid weer herstellen

Annick Scholliers-VOluitketo-keto is een leefstijl

door je energie en focus te boosten

door je vetverbranding te optimaliseren zodat je gezond en efficiënt gaat afslanken

door je bloedsuiker te stabiliseren en zin in zoet weg te nemen

door je hongergevoel te verminderen en weer rust te brengen in je eetpatroon

door je hormonale balans weer te herstellen en zo chronische kwalen aan te pakken

goede begeleiding voor een metabole reset

Een goede begeleiding bij een ketogeen eetpatroon is belangrijk!

Maar al te vaak gaan mensen op eigen houtje keto proberen zonder te begrijpen wat er in hun lichaam gebeurt. Dikwijls falen deze pogingen om redenen die perfect te verhelpen zijn. En dat is een gemiste kans!

Jouw situatie is uniek en bepaalt welke stapjes je moet zetten om de overschakeling op een vlotte manier te maken en het herstelproces in gang te zetten.

Geef je gezondheid prioriteit en doe het in één keer goed met de juiste begeleiding. Met deze metabole reset neem je een nieuwe start!

Gevolgen van Insulineresistentie - Bikman (3)

We are what we repeatedly do.
Excellence, then,
is not an act, but a habit.

- Will Durant

Geen idee hoe jouw gezondheid naar een hoger level te krijgen?

Zit je na het lezen van deze blog met vragen over je eigen situatie?

Blijf dan niet bij de pakken zitten en boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek in!

Wie is Annick?

Een inspirerende en gepassioneerde expert in voeding, mindset en gezondheid

Dankzij haar uitgebreide achtergrond in biochemische en orthomoleculaire voedingswetenschappen, is Annick de geschikte persoon om :

  • Je stap voor stap te begeleiden in het aanpakken van je lichamelijke klachten
  • Je de juiste kennis mee te geven om je lichaam te leren begrijpen en een gezond leven te leiden.

Door haar persoonlijke ervaringen met eetstoornissen, begrijpt Annick als geen ander de uitdagingen waarmee jij te maken hebt bij het veranderen van je leefstijl.
Met haar uitgebreide opleiding in mindset en coaching helpt ze jou om:

  • Je eigen manier van denken te leren begrijpen
  • Een positieve mindset te creëren
  • Ongeacht de omstandigheden te blijven kiezen voor gezonde voeding

Annick gaat samen met jou voor echte transformatie van je lichaam en je geest, zodat jij weer VOLUIT kan leven.

referenties

  1. Menke, A. et al., Prevalence of and trends in diabetes among adults in the United States, 1988-2012. JAMA, 2015. 314 (10). McClain, A.D., et al., Adherence to a low fat vs. low-carbohydrate diet differs by insulin resistance status. Diabetes Obes Metab, 2013. 15 (1)
  2. Araujo, J.,J. Cai, and J. Stevens, Prevalence of OptimalMetabolic Health in American Adults: National health and Nutrition Examination Survey 2009-2013. Metab Syndr Relat Disord, 2019. 17 (1)
  3. Benjamin Bikman, PhD, Why we get sick. Benbella Books Inc. ISBN 9781948836982
  4. Athinarayanan SJ, Adams RN, Hallberg SJ, et al. Long-Term Effects of a Novel Continuous Remote Care Intervention Including Nutritional Ketosis for the Management of Type 2 Diabetes: A 2-Year Non-randomized Clinical Trial. Front Endocrinol. 2019;10. doi:10.3389/fendo.2019.00348